Δάφνινο Στεφάνι



 

Αναπαράσταση ιστορικού γεγονότος που συνέβη στις 3 Ιουλίου 1941 στον Ταυρωνίτη, όπως αυτό καταγράφτηκε από τον Ιατρό Μιχαήλ Φ. Μπονατάκη στο ποιητικό του έργο "Δάφνινο Στεφάνι". 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο εορτασμού της 66ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, το Μάιο του 2007, από το Δήμο Χανίων, τη ΔΗΠΕΧ, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και την ΕΡΑ Χανίων. 

Αγούγονται οι ηθοποιοί : 
Μιχάλης Αεράκης, Βασίλης Γκούστης, Λεωνίδας Μανωλικάκης

Συμμετέχουν : 
Λύκειο των Ελληνίδων Χανίων, 
Λαογραφικός Όμιλος Χανίων

Σκηνοθεσία - Μοντάζ - Μουσική Επιμέλεια : 
Λεωνίδας Μανωλικάκης

Χανιώτικα Νέα - Πολιτιστικοί Σφυγμοί (απόσπασμα)
Το Δάφνινο Στεφάνι
• Το «Δάφνινο στεφάνι», ένα ποίημα με μεγάλο συναισθηματικό φόρτο του ποιητή και καρδιολόγου Μιχάλη Μπονατάκη, ήταν το δρώμενο του δεύτερου μέρους της εκδήλωσης.
• Το ποίημα γράφτηκε και εκδόθηκε το 2006 εμπνευσμένο από το πολυσυζητημένο βιβλίο του Δημήτρη Νικολακάκη «Πέρα από το φόβο και το θάνατο» και πραγματεύεται μια σχεδόν άγνωστη ως τα τότε που γράφτηκε ιστορία, του Ηλία και Θανάση Γιακουμάκη στον Ταυρωνίτη το 1941, μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα.
• Ενα δρώμενο που συνδύασε ένα βίντεο σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Μανωλικάκη, αφήγηση από τον Μιχάλη Αεράκη, τον Βασίλη Γκούστη και τον ίδιο τον Λεωνίδα Μανωλικάκη, με ζωντανή παντομίμα από μέλη και χορευτές του Λαογραφικού Ομίλου Χανίων του σπουδαίου μας χοροδιδασκάλου Γιάννη Αγιασμενάκη.
• Το ποίημα και ο συνδυασμός του βίντεο, της παντομίμας και του χορού στο τέλος, απογείωσε το συναίσθημα όλων που βρέθηκαν όρθιοι και ενθουσιασμένοι να χειροκροτούν όλους τους συντελεστές.
• Σε Γιορτή εθνικής ανάτασης, τολμούμε να πούμε ότι εξελίχθηκε η προχθεσινή επετειακή εκδήλωση για τα 75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης.



Δάφνινο Στεφάνι
Βασισμένο στο ομότιτλο ποιητικό έργο του Μιχαήλ Φ. Μπονατάκη