Αφιέρωμα στο Σπίτι του Ηθοποιού




Αφιέρωμα στο Σπίτι του Ηθοποιού


ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΧΑΝΙΩΝ
ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ
Εκδήλωση αφιερωμένη στο Κοινωφελές Ίδρυμα
(Μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα)
"ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ"

Για  εκείνους που μίλησαν στην καρδιά μας
Για εκείνους που άγγιξαν την ψυχή μας
Για εκείνους που μας χάρισαν το όνειρο
Για τους Έλληνες Ηθοποιούς 
ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2003
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΗΠΟΣ
ΩΡΑ : 21.00




Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και μίλησαν οι κυρίες :
Άννα Φόνσου
Μέλπω Ζαρόκωστα
Ζωή Φυτούση
Ελένη Ροδά
Σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια - παρουσίαση :
Λεωνίδας Μανωλικάκης
Τραγούδι:
Μαριάννα Ζορμπά
Κιθάρα :
Μανόλης Μανουσέλης
Πιάνο :
Κώστας Κωστουράκης
Φωτισμός - ήχος : Γαβρίλης Μαρινάκης
Παραγωγή DVD : Studio ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ





Άρθρο με τίτλο : "Τέσσερις κυρίες του παλιού καλού Ελληνικού σινεμάτιμήθηκαν από το Δήμο Χανίων και τη ΔΗΠΕΧ"που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ΚΗΡΥΞ την Τρίτη 19 Αυγούστου 2003

Τέσσερις μεγάλες κυρίες του Παλιού Ελληνικού Κινηματογράφου "πρωταγωνίστησαν" και τιμήθηκαν στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση που έγινε στο Δημοτικό Κινηματογράφο "Κήπος" με διοργανωτές τον Δήμο Χανίων, την ΔΗΠΕΧ, τον Δημοτικό Κινηματογράφο "Κήπος" και την Εταιρεία Πολιτιστικής Ανίxνευσης "Ιχνηλάτες". Η Μέλπω Ζαρόκωστα, η Ελένη Ρόδα, η Ζωή Φυτούση και η Αννα Φόνσου, ήταν συνεπείς στο χθεσινό ραντεβού τους, σε αντίθεση με την Χαριτίνη Καρόλου, η οποία λόγω ενός ξαφνικού και,αναπάντεχου προβλήματρς υγείας έμεινε στην Αθήνα. Η εκδήλωση συνοδεύθηκε με τραγούδια και προβολή φωτογραφιών από ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου από το συγκρότημα "Νότιος Ανεμος". Ο Αντιδήμαρχος Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης επεσήμανε πως η εκδήλωση αυτή έγινε με σκοπό να προβληθεί το έργο του σωματείου Ελλήνων ηθοποιών και ειδικότερα να ενισχυθεί η ανέγερση του σπιτιού του ηθοποιού, το οποίο βρίσκεται στη φάση των εγκαινίων του. Και τόνισε πως αυτή η συνεισφορά από τον Δήμο Χανίων και την ΔΗΠΕΧ είναι η μικρότερη δυνατή, που μπορούσε να κάνει ο Δήμος στην πολύ μεγάλη προσπάθεια που γίνεται. Ο υπεύθυνος του "Κήπου" Λεωνίδας Κακάρογλου υπογράμμισε πως η παρουσία των σπουδαίων ηθοποιών σήμερα εδώ σηματοδοτεί το γεγονός ότι ο Ελληνικός Κινηματογράφος δεν είναι ξεκομμένος από τον κόσμο. Και πρόσθεσε πως η βράβευση είναι η αρχή της εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου, που θα διεξαχθεί στον κινηματογράφο έως την επόμενη Κυριακή. Η Αννα Φόνσου υποστήριξε πως "είμαστε ιδιαίτερα ευτυχισμένοι που βρισκόμαστε σήμερα στα Χανιά και τιμούμαστε από τον Δήμο". Οπως είπε, είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία του Δήμου ν' αφιερωθεί η συγκεκριμένη βραδιά στο Σπίτι του ηθοποιού. Και πρότεινε ο Δημοτικός Κινηματογράφος "Κήπος" να πάρει στο μέλλον το όνομα ενός γνωστού Ελληνα ηθοποιού του παρελθόντος, καθώς οι παλιοί Ελληνες ηθοποιοί έγραψαν την ιστορία του Ελληνικού κινηματογράφου. Η Μέλπω Ζαροκωστα υποστήριξε πως ο παλιός Ελληνικός Κινηματογράφος ήταν καλός και αγαπητός στο κοινό γιατί στηριζόταν στο θεατρικό κείμενο. Και τόνισε πως αυτός είναι ο λόγος της επιτυχίας και της διάρκειας εκείνων των ταινιών. Η Ζωή Φυτούση σημείωσε απ' την πλευρά της πως θα ήταν καλό και άλλοι Δήμαρχοι να διαδώσόυν το όραμα και το παράδειγμα, το οποίο ξεκινήσαμε πριν από αρκετά χρόνια και τώρα ευοδώνεται. Η Ελένη Ρόδα ισχυρίσθηκε τέλος πως οι προσπάθειες, κυρίως της κ. Φόνσου, για να υλοποιηθεί το Σπίτι του Ηθοποιού ήταν πολύ έντονες τα προηγούμενα χρόνια. Και είναι πολύ σημαντικό που αυτό το Ιδρυμα τελεί πλέον υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και των Υπουργείων Οικονομίας, Παιδείας και Υγείας Πρόνοιας.



Άρθρο με τίτλο : "Η βραδιά του Ηθοποιού"που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑτην Τρίτη 19 Αυγούστου 2003

Μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στον άνθρωπο που "ποιεί το ήθος", τον ηθοποιό, η χθεσινή στο Δημοτικό Κήπο. Τιμώντας του ανθρώπους που πρωτοστάτησαν και συνεχίζουν να παλεύουν για να δημιουργηθεί το "Σπίτι του Ηθοποιού", ο Δήμος Χανίων, η ΔΗΠΕΧ και η Εταιρεία Πολιτιστικής Ανίχνευσης, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Ιχνηλάτες, οργάνωσαν μια ιδιαίτερη εκδήλωση με μουσική, τραγούδι και εικόνες από το ελληνικό θέατρο και κινηματογράφο.
Μέσα στην κοινωνία και τα προβλήματα της, η τέχνη του θεάτρου αποτελεί όαση και διέξοδο έστω και για λίγες στιγμές. .Οι ηθοποιοί δίνουν την ψυχή τους σε αυτό το οποίο κάνουν πάντα μέσα από τα έργα και τους ρόλους που ερμηνεύουν, μιλούν στην καρδιά και την ψυχή του θεατή τόνισε στον χαιρετι­σμό του ο δήμαρχος Χα­νίων  Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο οποίος βράβευσε τις 4 γυναίκες ηθοποιούς: Ζωή Φυτούση, Ελένη Ρόδα, Μέλπω Ζαρόκωστα και Άννα Φόνσου (η κ. Χαριτίνη Καρόλου που επρόκειτο επίσης να βραβευτεί δεν μπόρεσε να παρευρεθεί), μέλη του ΔΣ και φίλοι του συλλόγου το "Σπίτι του Ηθοποιού".
"Είμαι γοητευμένη από τα Χανιά" ήταν τα πρώτα λόγια της Ζωής Φυτούοη που ευχαρίστησε τον δή­μαρχο Χανίων για το ενδια­φέρον του για τον σύλλογο. Συγχαρητήρια μοίρασε και η Ελένη Ρόδα, η οποία και εξέφρασε το παράπονο της για την μικρή συμμετο­χή του κόσμου.
Αγέραστη παρά τα 70 της η Μέλπω Ζαρόκωστα, αναφέρθηκε στον ηθοποιό, "Δεν είναι φως, όπως λένε κάποιοι" είπε και συνέχισε "είναι μια ψυχοσύνθεση ι­διόρρυθμη. Ενα ιδιόρρυθ­μο άτομο, που όπως ο εργά­της καταθέτει τον ιδρώτα του, καταθέτει την ψυχή του".
Στη συνέχεια η πρόε­δρος του συλλόγου το "Σπίτι του Ηθοποιού" κ. Αννα Φόνσσυ μίλησε για το πα­ρελθόν και πως προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία ε­νός τέτοιου συλλόγου.
Ενός συλλόγου που σε ενάμιση χρόνο από σήμερα θα διαθέτει δύο σύγχρονα κτήρια στην οδό Αχαρνών προϋπολογισμού 1 δισ., με δαπάνες κυρίως του κρά­τους αλλά και ιδιωτών στα οποία θα υπάρχουν ξενώ­νες για τους χαμηλοσυνταξιούχους και για τους νέ­ους ηθοποιούς, αίθουσα μουσικής, μουσείο παλαιών στολών, εστιατόριο, και θα πραγματοποιούνται πλή­θος πολιτιστικών εκδηλώ­σεων.
Την όλη εκδήλωση "έ­ντυσε" εξαιρετικά το μου­σικά ντουέτο "Νότιος Άνεμος", ενώ άριστη ήταν και η παρουσίαση του βιογρα­φικού των 4 τιμώμενων ηθοποιών , με πλούσια στοιχεία και προβολή φωτογραφικού υλικού.
Τα έσοδα της εκδήλω­σης η κ. Φόνσου τα προσέ­φερε στα άτομα με Ειδικές ανάγκες των Χανίων, ενώ στο τέλος της εκδήλωση έγινε η προβολή της ταινίας  του Ανδρέα Θωμόπουλου «Αύριο θα ξέρουμε».