Παράσταση για τους ηλικιωμένους του Δημοτικού Γηροκομείου



Άρθρο από την εφημερίδα Χανιώτικα νέα


Ν’ απολαύσουν τη θεατρική παράσταση  του 1ου Τμήματος της Πειραματικής σκηνής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. είχαν χθες οι ηλικιωμένοι του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων.
Στην παράσταση, που αποτελούνταν από μονολόγους και ντουέτα μέσα από θεατρικά έργα κλασικών συγγραφέων, συμμετείχαν περίπου δεκαπέντε πρωτοετείς, ερασιτέχνες ηθοποιοί της Πειραματικής σκηνής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. Η παράσταση σκόρπισε χαρά και πολλά χαμόγελα στους ηλικιωμένους, ενώ το επόμενο διάστημα πρόκειται να παρουσιαστεί και στις Αγροτικές Φυλακές της Αγιάς.
Οπως ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. Μιχάλης Αεράκης «το Θέατρο από πέρυσι έχει ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας με το Γηροκομείο στο πλαίσιο της ψυχαγωγίας ξεχασμένων ανθρώπων και όχι να τους θυμόμαστε μόνο σε κάθε επέτειο. Ετσι από πέρυσι και κάθε χρόνο το θέατρο θα έρχεται στο Γηροκομείο με παραστάσεις για να ψυχαγωγεί τον κόσμο. Εχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τον πρόεδρο του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων κ.Γιώργο Γεωργακάκη που ανταποκρίθηκε αμέσως όπως και με τον διευθυντή κ. Γωνιωτάκη τους οποίους ευχαριστούμε πολύ».
Ο κ. Αεράκης γνωστοποίησε πως «η παράσταση θα παρουσιαστεί ξανά σε δέκα περίπου μέρες και στις Αγροτικές Φυλακές της Αγιάς. Μας ενδιαφέρει το θέατρο να διεισδύει στα σπλάχνα της τοπικής κοινωνίας, χωρίς χρήματα βέβαια ψυχαγωγώντας τον κόσμο».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων κ. Γιώργος Γεωργακάκης, τόνισε πως το «θέατρο ως μέσο ψυχαγωγίας είναι αγωγή ψυχής για όλους μας και ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που είναι μόνοι τους, που δεν έχουν τη δυνατότητα να μετέχουν στα κοινωνικά δρώμενα, σε θέατρα και άλλες δομές. Η παράσταση αυτή είναι μία μεγάλη “αγκαλιά” από τα παιδιά της Πειραματικής σκηνής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. και από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Μιχάλη Αεράκη που θα ήθελα και δημόσια να ευχαριστήσω. Διότι πραγματικά πιστεύω ότι όλοι οφείλουμε αυτήν την “αγκαλιά” στους ηλικιωμένους, μια προσφορά για ένα χαμόγελο στους ανθρώπους που έχουν δώσει τη ζωή τους, όλο τους το είναι και δεν τους έχουν μείνει άλλες δυνάμεις. Τους οφείλουμε όχι μόνο το χαμόγελο, αλλά και όλη μας την ύπαρξη σαν κοινωνία».
Να σημειωθεί ότι στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων φιλοξενούνται 114 ηλικιωμένοι.
Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Λεωνίδας Μανωλικάκης, ανέφερε πως «για τους πρωτοετείς της Πειραματικής σκηνής που δεν είχαν κάποια άλλη εμπειρία, είναι ένα τεράστιο κατόρθωμα το να βγουν στη σκηνή την παράσταση. Η παράσταση είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που κάναμε όλο τον χειμώνα στα μαθήματα της Πειραματικής σκηνής με μονολόγους και ντουέτα από θεατρικά έργα τα οποία συνδέσαμε. Σκοπός ήταν να ωφεληθούν τα παιδιά που συμμετείχαν αλλά και να ψυχαγωγηθεί το κοινό, όπως οι ηλικιωμένοι του Δημοτικού Γηροκομείου».