Στα Χανιά είναι ζωντανή η θεατρική σκηνή



http://www.chanialive.net   28/3/2012



ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕΚ

Θεατρική 'άνοιξη' στη νεολαία
Σε άνθηση φαίνεται ότι βρίσκεται το θέατρο σε ό,τι αφορά τη νεολαία καθώς μόνο στο Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι του ΔΗΠΕΘΕΚ συμμετέχουν αυτή τη στιγμή 120 άτομα, ενώ πολλές είναι οι θεατρικές ομάδες που έχουν δημιουργηθεί σε σχολεία με πρωταγωνιστές τα παιδιά.
«Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους νέους για το θέατρο και αυτό φάνηκε και από τη συμμετοχή των σχολικών θεατρικών ομάδων στην άνοιξη καλλιτεχνικής δημιουργίας που διοργάνωσε ο Δήμος Χανίων», επεσήμανε ο ηθοποιός και υπεύθυνος στο Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης Λεωνίδας Μανωλικάκης αναφερόμενος στη σχέση νεολαίας και θεάτρου. «Πέρα όμως από αυτό, στο Παιδικό Εργαστήρι του ΔΗΠΕΘΕΚ στο οποίο διδάσκουμε μαζί με τη Νεκταρία Σαραβελάκη, έρχονται περίπου 120 παιδιά. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, όρεξη και διάθεση», πρόσθεσε ο κ. Μανωλικάκης και συμπλήρωσε ότι φέτος προγραμματίζεται το 'ανέβασμα' 4 παραστάσεων στις 3 από τις οποίες έχουν τα ίδια τα παιδιά δουλέψει τα κείμενα των έργων.
«Το επίπεδο στα Χανιά είναι πάρα πολύ καλό, υπάρχει παιδεία και πιστεύω ότι γενικά οι τέχνες είναι η καλύτερη διέξοδος στις εποχές αυτές, που τα περισσότερα παιδιά έχουν εγκλωβιστεί μέσα στο Ιντερνετ. Κι αυτό διότι το θέατρο και οι υπόλοιπες τέχνες είναι ένας διαφορετικός τρόπος επικοινωνίας, εποικοδομητικός, που έρχονται σε επαφή με μεγάλους συγγραφείς ή δημιουργούν τα ίδια τα παιδιά τα δικά τους κείμενα που είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικό, ώστε να μπορεί το παιδί να γράφει και να μιλάει σωστά Ελληνικά, να εκφράζει τα συναισθήματά του σωστά κ.λπ.».
Συνεχίζοντας ο κ. Μανωλικάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σχέση των νέων με το θέατρο θα έχει συνέχεια και μέλλον «όσο υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν το θέατρο», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην έμφαση που δίνει το ΔΗΠΕΘΕΚ και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του κ. Μιχάλης Αεράκης, στην υποστήριξη του Παιδικού Εργαστηρίου και της Πειραματικής Σκηνής.