Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι



Ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Χανίων παρουσιάζει το έργο του
Tennessee Williams
«Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι»
Θέατρο «Δημήτρης Βλησίδης»
Πα 22, Σα 23, Κυ 24, Τε 27, Πα 29, Σα 30, Κυ 31 Μαρτίου 2024
Είσοδος ελεύθερη
Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης
Με την υποστήριξη: Δήμος Χανίων
 

Ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Χανίων, γιορτάζοντας τα 10 χρόνια από την ίδρυσή του και με αφορμή την Παγκόσμια μέρα Θεάτρου 27/3/2024, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και την υποστήριξη του Δήμου Χανίων, παρουσιάζει το έργο του Tennessee Williams «Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι».
Οι παραστάσεις θα δοθούν στο Θέατρο «Δημήτρης Βλησίδης», Πα 22, Σα 23, Κυ 24, Τε 27, Πα 29, Σα 30 και Κυ 31 Μαρτίου 2024 και ώρα 9:00 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.
Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 8:00 μ.μ.


Συντελεστές

Σκηνοθεσία - Μουσική Επιμέλεια: Λεωνίδας Μανωλικάκης
Σκηνικά - Κοστούμια: Ελένη Καρμπαδάκη

Διανομή

Κα Βέναμπλ: Έλενα Αθανασοπούλου
Δρ Κούκροβιτς: Νίκος Δεσποτάκης
Δις Φόξχιλ: Χριστίνα Πουλτσάκη 
Κάθρην Χόλλυ: Ελένη Καρμπαδάκη
Αδελφή Ευτυχία: Χριστίνα Φαϊτάκη
Κα Χόλλυ: Εμμανουέλα Κυριακοπούλου
Τζώρτζ Χόλλυ: Γιώργος Ατζάρης

Λίγα λόγια για το έργο

Μετά τον θάνατο του νεαρού Σεμπάστιαν, η μητέρα του, Βιολέτα Βέναμπλ ζει ανάμεσα στα παράξενα φυτά του γιου της, αρνούμενη να δεχτεί την πραγματικότητα γύρω απ’ τις συνθήκες θανάτου του. Η κυρία Βέναμπλ λάτρευε παθολογικά τον γιο της και συντηρούσε, σχεδόν όλα τα χρόνια που έζησαν μαζί, το οιδιπόδειο σύμπλεγμα που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα τους. Κάθε καλοκαίρι οι δυο τους ταξίδευαν μαζί για να γνωρίσουν τον κόσμο και για να μπορέσει ο Σεμπάστιαν να γράψει το «Ποίημα του Καλοκαιριού». Το περυσινό όμως καλοκαίρι, για πρώτη φορά η κυρία Βέναμπλ δεν τον συνόδεψε εκείνη στις διακοπές του, αλλά η νεαρή ξαδέρφη του Κάθριν, που επωμίστηκε τον ρόλο που κατείχε μονοπωλιακά ως εκείνη τη στιγμή η κυρία Βέναμπλ. Εκείνο το καλοκαίρι ο Σεμπάστιαν πέθανε σε κάποια παραθαλάσσια τοποθεσία της Ισπανίας κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Όταν η Κάθριν αφηγείται την πραγματικότητα πάνω στο θάνατο του Σεμπάστιαν, η κυρία Βέναμπλ αρνείται να την πιστέψει κι η Κάθριν κινδυνεύει…

ΚΡΙΤΙΚΕΣ


Ιωάννης Πατεράκης : Μην το χάσετε !!!!! Μια παράσταση με προστιθέμενη θεατρική αξία και υψηλή αισθητική !!!!!!!! Μια θεατρική μύηση από τον ΣΥΛΛΟΓΟ  ΦΙΛΩΝ  ΘΕΑΤΡΟΥ  ΧΑΝΙΩΝ !!!! Ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Χανίων με τη σιγουριά που του δίνει πλέον, μια ολόκληρη 10ετία θεατρικών επιτυχιών …..ΤΟΛΜΑ !!!!! Τολμά και ανεβάζει ένα συνταρακτικό θεατρικό κείμενο του Τενεσί Ουίλιαμς , το «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» . Ένα «σκοτεινό» έργο, γεμάτο συμβολισμούς και νοήματα που γεννούν σκέψεις και «καταδύσεις» εσωτερικές. Αιχμηρά θέματα που πληγώνουν και αιμορραγούν είναι στο πρώτο πλάνο της παράστασης , όπως οι ανθρώπινες σχέσεις , το οιδιπόδειο σύμπλεγμα, η ομοφυλοφιλία, η σχιζοφρένεια, η εκμετάλλευση και οι αλήθειες που καίνε όταν ελευθερώνονται. 
Αν κοιτάξουμε και διαβάσουμε για το πώς γράφει ο Τενεσί Ουίλιαμς, αφήνοντας τις προσωπικές του εμπειρίες  να επιπλέουν και να ισορροπούν στον θεατρικό του λόγο , θα καταλάβουμε το βάθος , τη διαχρονικότητα και το μέγεθος του έργου του.
Κύριο χαρακτηριστικό τού συγκεκριμένου έργου είναι η απουσία του πρωταγωνιστή και η αντιφατική σκιαγράφηση του προφίλ του μέσα από την οπτική δύο γυναικών, ψυχολογικά ευάλωτων.  Από τη μία η μητέρα του Σεμπάστιαν , τραγική , μοχθηρή, σκληρή, με βλέμμα καθηλωτικό και ξεσπάσματα, αλλά και ίχνη τρυφερότητας με μια άγρια εμμονή ταυτόχρονα, ……….μια γυναίκα που περισσότερο ερωτεύτηκε , παρά αγάπησε τον γιο της. Κι από την άλλη , η ξαδέρφη του Κάθριν, που τον συνόδεψε στο τελευταίο ταξίδι του και ήταν αυτόπτης μάρτυρας στο τραγικό του τέλος. Παρόλες τις σειρήνες  (μητέρας και αδερφού  της)  και μέσα σ’ ένα περιβάλλον νοσηρό και συντηρητικό (κλινική) , αρνείται να ενδώσει και μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας, μετά την ένεση του γιατρού , «λερώνοντας» τη μνήμη του Σεμπάστιαν , αλλά κι ελευθερώνοντάς τον ταυτόχρονα από τα δεσμά της μητέρας του.
Ατάκες όπως « Η ζωή ενός ποιητή είναι το έργο του και το έργο του είναι η ζωή του» ή η περιγραφή  από τις ηρωίδες , της χελώνας που γεννάει στην άμμο τα αυγά της και δεν βλέπει ποτέ ξανά τα παιδιά της , αφήνουν ανεξίτηλο το σημάδι τους στη σκέψη και στο θυμικό μας.
Τα παραπάνω και άλλες πολλές αντιθέσεις δομούν το έργο του Ουίλιαμς ως ένα θεατρικό αριστούργημα που πρέπει να δει ο καθένας μας. Απαιτεί βέβαια συγκέντρωση και σοβαρότητα από το θεατή . Οι ηθοποιοί του Συλλόγου Φίλων θεάτρου Χανίων το υποστήριξαν στο μέγιστο βαθμό, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κατάμεστου από κόσμο θεάτρου. Η σκηνοθεσία του Λεωνίδα Μανωλικάκη ήταν τόση όση , απέριττη, αφήνοντας τους ηθοποιούς ν’ αναδείξουν τις ερμηνείες και το ταλέντο τους , χωρίς επιτηδεύσεις και τεχνάσματα που θ αλλοίωναν τους συμβολισμούς και την αύρα ενός τέτοιου έργου. Η μουσική στα κατάλληλα σημεία είχε το χρώμα το ανάλογο με όσα διαπραγματευόταν η παράσταση , χρώμα ψυχαναλυτικό, βαθύτερο, μυστήριο και κάποιες φορές απόκοσμο, όπως και οι ήχοι πουλιών κ.λ.π. Οι κινούμενες εικόνες από προτζέκτορα κι οι φωτισμοί εύστοχοι , χωρίς ν αποσπούν την προσοχή του θεατή . Τα λευκά σκηνικά ήρθαν κι έδεσαν επίσης με την αντίθεση του λευκού της αφήγησης και του σκοταδιού στα συμβάντα , στην ψυχολογία και στα τραγικά περιστατικά, αλλά και το σκούρο φόντο του θεατρικού χώρου. Ένιωσα ότι λειτουργούσαν θεατρικά και χωρίς να βρίσκονται οι ηθοποιοί πάνω τους. Τα μικροαντικείμενα εύστοχα κι αυτά !!!!! Λιτό σκηνικό που σε βάζει σε σκέψεις , δεν σημαίνει φτωχό σκηνικό!!! Το αντίθετο , σε αφήνει να χτίσεις τις δικές σου προεκτάσεις στο χώρο και στο χρόνο.....το αντίθετο από την οθόνη που σου τα προσφέρει ταϊστικά όλα στο πιάτο!!!  
ΜΠΡΑΒΟ στις 2 πρωταγωνίστριες (Έλενα Αθανασοπούλου κι Ελένη Καρμπαδάκη) που αντιπαράθεσαν, ψυχή και σώμα τις αντιθέσεις τους για να ελευθερώσουν ή να σκλαβώσουν, όπως αυτές θεωρούσαν, τη μνήμη του Σεμπάστιαν. Να τονίσουμε ότι κι ο όγκος του θεατρικού κειμένου  που απέδωσαν οι δυο τους, ήταν τεράστιος !!!!!
ΜΠΡΑΒΟ και στους υπόλοιπους ηθοποιούς επί σκηνής, που συμπλήρωσαν επάξια μια τέτοια προσπάθεια υψηλής αισθητικής και απαιτήσεων, αλλά και σε όλους που συνέβαλαν στο ανέβασμα της παράστασης.
Χρόνια Πολλά , δημιουργικά και υγιή στον ιθύνων νου του Συλλόγου Φίλων Θεάτρου Χανίων ,τον  Νάσο Αθανασόπουλο, αλλά και στον ίδιο τον Σύλλογο για τα δεκάχρονα, μιας πορείας, κατά την οποία   πρόσφερε απλόχερα στα μέλη του και στο κοινό των Χανίων το «ΕΥ  ΖΗΝ» που μόνο ο πολιτισμός χαρίζει!!!!!


Μαρία Κλιματάκη : Μια εξαιρετική παράσταση ,που όσοι δεν την είδατε , έχετε τον χρόνο να την απολαύσετε στις επόμενες προγραμματισμένες παραστάσεις!! Κάθε χρόνο και καλύτεροι, κάθε φορά με νέα δυναμική, όπου αποδεικνύετε ότι δεν είστε ερασιτεχνική θεατρική ομάδα, αλλά αποτελεσματική επαγγελματική ομάδα.
Θερμά συγχαρητήρια   Λεωνίδα Μανωλικάκη ,για την υπέροχη σκηνοθεσία, αλλά και πολλά μπράβο  στους καθηλωτικούς ερμηνευτές των δύσκολων και απαιτητικών ρόλων.Συναίσθημα, έκφραση, κίνηση βλεμματική επαφή, ερμηνεία , λιτά σκηνικά για να μην αποσπούν τους θεατές, κατάλληλη μουσική, ηχητική επένδυση και δυνατά εφέ φωτισμού, ήταν τα δυνατά σημεία της παράστασης!! Αισθανόμαστε υπερήφανοι και σας ευχαριστούμε που υπάρχετε και ανεβάζετε με τις παραστάσεις σας και τις αξιόλογες δράσεις σας, τον πολιτιστικό στάτους του νησιού μας!!

Κωνσταντίνος Αμανατίδης: Μια εξαιρετική παράσταση σε σκηνοθεσία του κ. Λεωνίδα Μανωλικάκη. Εξαιρετικές δυνατές ερμηνείες από τις αγαπημένες μου Ελένη Καρμπαδάκη και την Έλενα Αθανασοπούλου.. Συγχαρητήρια σε όλο τον θίασο του Συλλόγου Φίλων Θεάτρου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΣΟΥΛΑΚΗΣ
Εμείς ευχαριστούμε για την υπέροχη παράσταση, δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα με αντίστοιχου περιεχομένου θεατρικές παραστάσεις της πρωτεύουσας. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Ρεσιτάλ ερμηνείας από την Έλενα Αθανασοπούλου, σε έναν πολύ δύσκολο και απαιτητικό ρόλο. Μπράβο σας αλλά και στο θεατροφιλο κοινό της πόλης , που γέμισε ασφυκτικά το θέατρο Βλισίδη.
Περιμένουμε το επόμενο.

Korakaki Katerina
Εξαιρετική παράσταση...όσοι δεν την είδατε προλάβετε...Εξαιρετικες ερμηνείες..σε ένα τόσο απαιτητικό εργο


Filio Petropoulou
Μια λεξη αρκει:Συγχαρητήρια!!!!

Anna Bakopoulou
Πολύ ωραία παράσταση με συγκλονιστικές ερμηνείες.Μην τη χάσετε!

Nikolaos Perakis
Εξαιρετική παράσταση!!! Μην την χάσετε!!